Unieke punten Goedemeent 34         terug

Houtkachel. Leemstuc.

Gebouwd door
Roland Voppel.
www.vuurmeesters.nl
Ik mocht zelf de stenen sjouwen en leem mengen.
De afwerking heb ik samen met Thomas Pijnenborg, de zoon van Renz gedaan: hij wilde graag ervaring opdoen met leemvormgeving.

De kachel is dubbelwandig: de vuurhaard is van vuurbeton geleverd door Fetze Tichelaar. Daarboven chamotte steen en het koudere deel bestaat uit hardgebakken klinkers. In de buitenwand zit 40 meter leiding verwerkt die de warmte van de kachel via het CV systeem naar de badkamer leidt. Een goed werkend systeem. Het duurt vrij lang voor dit soort kachels warm is.

Voor zelfbouwkachels: www.tigchelkachels.com

Leemstuc. Het merendeel van het stucwerk in ons huis is van leem. Sierleem heeft een scala prachtige natuurlijke kleuren, het ademt en adsorbeert buitengewoon goed en werkt prettig. Het stucadoren was redelijk makkelijk aan te leren. Reparaties zijn makkelijk uit te voeren.

Leem hebben wij indertijd gekocht bij Carl Ciskens Leembouw Nederland. (link)
Leem is wel erg duur geworden in de afgelopen 6 jaar!!!!!
Energieopwekking.
Zonpanelen. Op het dak liggen 21 electrische zonpanelen van SHELL die jaarlijks tweederde (2000kw) van ons electriciteitsverbruik leveren.
Besparen 1
In het huis zitten hoofdzakelijk spaarlampen en TL buizen. Plus enkele halogeenlampen. De verwarmingspomp wordt geschakeld door de thermostaat.
Besparen 2
De wasmachine is een Miele All Water.
Heet water komt uit de stadsverwarming. Hij spoelt met koud water. Wij hebben geen afwasmachine.
Besparen 3
De kleine kelder (ca 5 m2 met stahoogte) is erg gemakkelijk om voedingsmiddelen in te bewaren. Wij hebben een niet zo grote A+ ijskast en zo is het voldoende.

Isolatie en energieverbruik. Het huis ligt met grote ramen op het zuidwesten. Daarnaast is het heel goed geisoleerd: 18 cm steen en glaswol in wanden en dak. Het glas is overal HR++
Gemiddeld gebruiken wij 24 Gj van de stadsverwarming.

Een gigajoule is gelijk aan 32m3 aardgas dus dat zou 768m3 gas zijn voor verwarming, warm water en wassen.

De energieindex komt mede door de stadsverwarming uit op 0,6

Besparing vooraf.
Omdat het huis geheel van hout gemaakt is, is de hoeveelheid energie die nodig was voor de bouw nog niet de helft van een stenen huis.
Energieinhoud bouwmaterialen.
Voor veel huizen is voor de bouw al zoveel energie gebruikt dat die hoeveelheid het energieverbruik gedurende de economische levensduur overtreft.

Terugwinning 1:
Een luchtverversingsysteem van Brink met
een warmtewisselaar (90% rendement) ventileert de woning (als het nodig is).

Terugwinning 2: DoucewaterWarmteWisselaar
Onder de douchebak zit een zelfgemaakte warmtewisselaar die het koude water naar de douche voorverwarmd met het warme afvalwater(50% rendement). Sinds kort te koop bij ITHO (link)

Besparing 4
Korte WW leiding!
De stadsverwarming unit is naast het aanrecht geplaatst en de keukenkraan is met een 10 mm leiding (uitwendig) daarmee verbonden. Het duurt nu 4 seconden voor je warm water hebt met minimaal water verlies.

Besparing 5 (ecologisch = economisch)
Tijdens de bouw hebben we veel gerecycled materiaal gebruikt: roestvrijstalen regenwatervaten, ca 12 m3 steenwol afkomstig van een brand, ca 6m3 afval timmerhout grotendeels afkomstig van een decorbouw bedrijf, tegels in wc die de buren over hadden, tegels boven het aanrecht, in de kelder en in rozet uit de container van een failliete tegelzaak, regenwaterafvoer van gerecycled PVC, verende laag onder verdiepings dekvloer uit de sporthal, rvs.aanrecht in werkplaats van het vuilnis, multiplex van garagedeuren, eikenhouten vloer werkplaats, oregonpine traptreden plus vier kozijnen van schroothoop, pitch pine en kersen aftimmerhout van hal en badkamer uit RAI huishoudbeurs, beukenhout aanrechtblad: alles uit afvalcontainers.
De buitenbetimmering is geheel Larix afkomstig van de Veluwe dat we zelf hebben geschaafd.
In tegensstelling met vuren bekleding elders nog geen spoor van houtrot.
Het duurzame Robinia voor de garagedeur, pergola en loggiavlonders komt uit Hongarije
Kozijnen zijn aan de zuid- en westkant van Oregon pine en aan de noordkant en loggia van vuren/grenen.