Slakkenbestrijding                                         Terug naar start

Slakken zijn hele nuttige dieren in het ecosysteem. Ze ruimen enorme hoeveelheden plantaardig en dierlijk afval op en zijn zelf voedsel voor vogels mollen egels etc.
Desondanks hebben veel tuinliefhebbers veel last van overmatige hoeveelheden slakken. Biologische bestrijding is mogelijk met egels in je tuin. Nu is een egel in je tuin leuk en nuttig maar de eetlust van een egel is beperkt en het territorium van een egel is minstens een (gemiddelde) tuin groot. Egels houden (behalve in de paartijd) niet van elkaar.

Een andere mogelijkheid is met nematoden. Die moet je bestellen (ca 20 euro voor een pakje) en dan worden ze opgestuurd. Het ziet er uit als poeder en dat moet je in een grote hoeveelheid water mengen. Er zitten enkele miljoenen nematoden in. Deze beestjes vreten zich in de slakken hun zenuwcentrum (ja dat hebben slakken!) en die gaan daardoor dood. Ik heb het uitgeprobeert en het resultaat was nauwelijks of niet merkbaar. Gezien de hoge kosten geen aantrekkelijke methode vind ik.

Op dit moment ga ik s'avonds laat met zaklantaarn en een leeg melkpak op strooptocht. Met een nietje sluit ik het melkpak met slakken anders komen de naaktslakken er gegarandeerd weer uit, vervolgens deponeer ik de zaak in de vuilnisbak.
Bij ernstige aanvallen serveer ik bier aan de slakken: kleine schaaltjes met het allergoedkoopste bier. S'ochtends zijn ze bezopen en verzopen. Werkt het beste met naaktslakken.

 

 

Op dit moment zie je de slakken zich veelvuldig op afstervend tulpen groen zich te goed doen. Als de tulpen op zijn nemen ze de eerste afslag naar hosta's en andere lekkernijen