Zilvervisjes Terug naar woningonderhoud
Terug naar start

In onze en andere woningen komen steeds meer zilvervisjes voor. Dat komt waarschijnlijk door de steeds beter geisoleerde woningen en de gemiddeld hogere temperaturen in de huizen. Daar komt bij dat er massa's huisvestingsmogelijkheden voor deze beestjes zijn: zeker houtskeletbouw is ideaal voor zilvervisjes: holle wanden, veel miniscule kiertjes waar ze in kunnen en natuurlijk: hout.

De zilvervisjes zijn als geslacht oeroud: in het ..... bestonden ze al. De beestje lijken wel van de lucht te leven maar in feite leven ze hoofdzakelijk van cellulose: hout en papiervezels (boeken!) en het water halen ze uit de lucht.

Bestrijden? Doen ze kwaad is de vraag. In onze maatschappij waarin het aantal honden en katten soms absurde vormen aanneemt: vier honden in een gezin, is de aanwezigheid van een insect reden voor menigeen alles uit de kast te halen om dat insect te vernietigen. Nu is het geen prettig idee als je een beker uit de kast pakt om iets in te schenken en er drijft een zilvervisje in. Daarom zullen de meeste mensen graag van zilvervisjes verschoond blijven.

Bestrijden! Maar hoe is een andere vraag. Er helpt niet veel tegen. Als je de literatuur napluist blijken alle GGD's van Amsterdam tot New York borax aan te bevelen. Borax in kiertjes, achter plinten etc. Borax is nauwelijks giftig maar het reageert zuur want het is een zuur. Je moet het poeder b.v. niet in je ogen krijgen want dat bijt (geen blijvende schade overigens) dus je kan het echt niet overal strooien.
Ik heb een voorraadje Borax ingeslagen dus als je wat nodig hebt kan je het bij mij halen. O ja, als je ze dood wilt meppen probeer dan eens een afwasborstel: dan is het beest dood en je hebt niet zo'n vieze vetvlek op je muur.

Waar koop je Borax? Bij de echte drogist maar dat is soms niet zo makkelijk: bij ETOS die ik bezocht in ieder geval niet. Ik haal het bij drogisterij van Gelder van Woustraat 237 in Amsterdam 020-6752616 weliswaar een pot van een kilo maar het is niet duur.

Ervaring na 6 jaar in dit nieuwe huis: er zijn er steeds minder!!!!! Zou de borax echt helpen?

Nog een leuke: gooi geen spinnen het huis uit: die eten ook zilvervisjes.

(van Jaqueline, we weten niet of het waar is)

Rob zegt van wel: hij heeft het gezien.