Natuurverf op de Goedemeent Terug naar de wijk terug naar ecologisch bouwen

De twee soorten natuurverf die aanvankelijk in de wijk zijn toegepast voor buiten zijn:

Aquamarijn Toplin (kozijnen)

Uula kookverf (gevelbetimmering)

Ondanks uitgebreide voorlichting aan de bewoners en veel motivatie blijkt na 5 jaar het merendeel van de bewoners over te zijn gestapt op synthetische verf voor de kozijnen. De problemen die ondervonden werden: verf bladdert snel, wordt te snel dof en het resultaat is dat er vaker geschilderd moet worden. De redenatie dat een duurzamer synthetische verf ecologischer is dan lijnolieverf wordt hier gevolgd. Als verfadvies gebruiken velen de recente COT verfonderzoeken.De eerste (vurenhouten) kozijnen zijn reeds vervangen (na 4 jaar) en op veel plaatsen komt nu uitgebreid houtrot voor. Bij een woning zijn alle kozijnen vervangen na 6 jaar.

Recente inspecties van het houtwerk en vochtmetingen geven reden tot zorg t.a.v. de duurzaamheid van het buitentimmerwerk.
Veel fouten stammen nog uit de bouwperiode. De aannemer ging ervan uit dat deze fouten door b.v. een schilderbedrijf opgelost zouden worden. De bewoners die bij de realisatie van dit project veelal een grote hoeveelheid eigen werkzaamheid op zich genomen hadden om de prijs laag te houden, hebben niet altijd voldoende zorg besteed, en hadden meestal ook niet de kennis, om de fouten op te lossen. Het houtrot probleem hangt dus niet samen met de toegepaste natuurverf maar meer met gebrek aan tijd voor en kennis van onderhoud.

De kookverf op de gevels moet in de practijk ca iedere 3 jaar overgeschilderd worden. De witte kookverf ziet er echter na een jaar al weer erg vies uit door schimmelwerking. Kookverf is niet afwasbaar. Vooral daar waar een groot dakoverstek toegepast is, blijft de verf aanwezig op het hout maar de grijs tot zwarte kleur krijgt meer en meer de overhand. Zonder dakoverstek regent de kookverf er eenvoudigweg vanzelf af en krijgen de schimmels ook geen kans.
Om de kookverf te verwijderen is gebruik gemaakt van een hoge druk spuit waarmee de verf snel verdwenen was.

In de interieurs is op zeer uitgebreide schaal geschilderd en geolied met Auro en Aquamarijn producten. De schaal waarop deze producten ook nu nog worden gebruikt geeft aan dat dat een goede keuze was.

    terug