Van Herwijnenprijs Terug naar start
Ecologisch Wonen Purmerend wint Van Herwijnenprijs
Het Ecologisch Woonproject Purmerend heeft de Van Herwijnenprijs 2003 gewonnen. De prijs, die bestaat uit een fonds van € 20.000, werd in maart van dit jaar uitgeschreven door Vereniging Eigen Huis en is een beloning voor het meest bijzondere plan dat bijdraagt aan de verbetering van de sociale en fysieke woonomgeving. Met het geldbedrag dient het winnende plan te worden gerealiseerd. De winnaar werd bekend gemaakt op 29 september bij de opening van de Woonbeurs. De winnaars ontvingen de prijs uit handen van drs H.J. van Herwijnen, voorzitter van de jury.
Het project Ecologisch Wonen Purmerend wordt gevormd door een groep van 33 enthousiaste eigenwoningbezitters die, na jaren van intensieve voorbereiding, in 1995 zijn begonnen met de bouw van een bijzondere groep woningen. Hoewel alle woningen verschillend zijn, zijn de uiterlijke kenmerken als daken, daklijsten en plintstenen gelijk. Bovendien zijn overal duurzame bouwmaterialen toegepast. "Het is hier heel groen, speels en fantasierijk. Iedereen kent elkaar, je woont niet in een anonieme straat" zegt Elly Brugge, één van de initiatiefnemers. De sociale binding tussen de bewoners staat centraal. "Je woont echt mét elkaar, we doen heel veel gezamenlijk. Iedereen heeft zijn eigen inbreng maar wordt natuurlijk ook heel vrij gelaten", aldus medebewoonster Tjallie de Vries. De bewonersgroep heeft veel ervaring opgedaan bij het realiseren van hun bouw- en woonplannen. De contacten met de gemeente en met architecten, de ideeën van de bewoners en de uiteindelijke keuzen en de realisatie leverden een schat aan waardevolle informatie op. De bewoners van dit succesvolle woonproject willen hun ervaringen in de vorm van een bijzonder boek ter beschikking stellen aan geïnteresseerden in soortgelijke projecten. De prijs zal worden besteed aan de realisatie van deze uitgave.
De Van Herwijnenprijs leverde 44 inzendingen op. Uiteindelijk werden er vier genomineerd. Naast de prijswinnaar waren dat de Stichting Geluidshinder Rosande (Oosterbeek), Locus Leidsche Rijn (Vleuten) en De Groene Marke (Zutphen)

Klik hier voor juryrapport.