De tuin                                                    terug naar woningonderhoud 
                            link naar tuinsite.

Terug naar begin

Januari

Het perfecte moment om je druiven te snoeien is tussen kerst en nieuwjaar. Dat hoef je natuurlijk niet zo letterlijk te nemen maar niet te lang wachten

Februari  
Maart

Prima moment om te snoeien. Met pruimen kan je beter even wachten tot na de vruchtdracht i.v.m. de loodglansziekte. Snoei houtige gewassen die deze winter flink hebben geleden: rozemarijn, skimmia, salie etc niet te diep weg: laat nog een paar blaadjes aan de tak zitten anders is er dikke kans dat de plant het loodje legt. Thijm ziet er als dood uit maar heb nog even geduld want het kan vanuit de diepte weer uitlopen. Je kan nu nog een nestkastje ophangen en het is beter de vogels nu niet meer te voeren. Laat fijn plantaardig afval (gras en pluizen) liggen voor de nesten van de vogels. Het is ook de tijd om bomen en struiken te planten of te verplanten.

 

April

Bomen en struiken verplanten kan nog heel goed en ook kruidachtigen..
Koop je zakken "tuinaarde" let dan op als je dat gebruikt bij het planten van bomen en struiken: als er veel onverteerd materiaal in zit zoals de aarde van Gamma, krijg je in het plantgat een probleem met de vertering van dat materiaal. Het onttrekt veel zuurstof en de wortels van je nieuw geplante gewas hebben dat juist hard nodig.

Liefhebbers van muntthee: ik heb een flinke plant staan waar makkelijk stekken van genomen kunnen worden: echt lekkere thee uit je eigen tuin smaakt nog lekkerder.

Ook nu nog prima snoeitijd: denk erom dat voorjaarsbloeiende heesters na de bloei gesnoeid moeten worden anders heb je dit jaar geen bloemen. Noteer in een schrift waar je eigenlijk bloemen (bollen b.v.) mist. In het najaar ben je dat vergeten en als je dat nu vastlegt zit je in November niet met je handen in je haar van: waar laat ik die bollen.

De houten tuinmeubelen zien er na de winter vaak wat vlekkerig uit. Als je prijs stelt op vergrijsde meubels, boen ze dan eens met een flinke kluit groene zeep en een beetje water. In laten trekken, afspuiten en borstelen: nu kunnen ze er weer een zomer tegen.

Bolgewassen maken vaak zaad en dat kost ze veel energie. Draarom consequent de zaadbollen afknijpen net onder de zaadbol. Niet afknippen want dan loop regenwater in de bol en dat geeft rotting. De uitgroeiende bollen een beetje bijmesten is goed voor volgend jaar.

 
Mei

Halverwege deze maand zijn de nachtvorsten meestal over: nu kan je eenjarigen en geraniums uitplanten. Plantenbakken doen het aanmerkelijk beter als je een flinke hoeveelheid klei door de venige potgrond doet, werkt net zo goed als die kuntstof mestkorrels van oscomote. De klei buffert veel voeding en geeft die langzaam af aan de planten. Probeer niet van die iele smalle plantenbakken te kopen: die zijn met mooi weer erg snel uitgedroogd. Groenrijk heeft forse bakken in voorraad en bij Oudes zijn bakken te koop met een ingebouwd waterreservoir voor €15,-.

Een heel goede kwaliteit geraniums voor een redelijke prijs wordt geleverd door de familie Oudes in de ZO Beemster: tussen Groenrijk en Overvecht maar dan aan de andere kant.

Rita van der Zalm had het tijdens de rondgang door onze wijk over bodemaaltjes die een ernstige bedreiging zijn voor bollen. Een heel goede bestrijder van aaltjes is het afrikaantje. Waar afrikaantjes staan zitten geen aaltjes. Plant dus om en tussen je bolgewassen wat afrikaantjes dan doe je veel langer met je bollen.

Ook de slakken zijn verzot op alliums: je kan ze zo tussen de bladeren wegplukken. Ik doe ze in een leeg melkpak dat bij het huisvuil gaat. Elke slak die je nu wegvangt scheelt er 10 tallen in de komende maanden.
klik voor slakkenbestrijding

Als je lelies hebt staan inspecteer die dan regelmatig op leliehaantjes: feloranje kevertjes die enorm vraatzuchtig zijn en speciaal hun larven.

Kijk eens goed naar de boompalen: na drie jaar zijn ze meestal door gerot, niet meer nodig en wat belangrijker is: de boombanden knellen vaak in de stam.
Geef je bomen de ruimte.

Houten plantenbakken die je op het terras plaatst gaan veel langer mee als je enkele RVS schroeven zodanig aan de onderzijde in het hout schroeft dat ze er ca een cm uitsteken: het hout droogt dan veel sneller op.

Juni

Het is nu tijd om je druivenranken in toom te houden: wil je een plant zich mooi laten ontwikkelen dan zal je regelmatig moeten snoeien. Ook om mooie trossen te oogsten zal je moeten dunnen. De nieuwste mode is: per scheut niet meer dan een à twee trossen. Vanaf de tros geteld top je de scheut bij het achtste blad (sommigen zeggen tweede anderen vierde) en breek regelmatig de diefjes (jonge nieuwe scheutjes) weg. De overweging is dat voor goede vruchtzetting er ook veel bladoppervlak nodig is om suikers en bouwstoffen te maken.

Ook is het goed wat (organische) mest te strooien: vooral eenjarigen maar ook vruchtbomen reageren daar goed op. Beter vaak een beetje dan ineens teveel.

 
Juli Lege plekken die er vallen nu sommige planten uitgebloeid zijn opvullen met b.v. dahlia's in grote plastic potten of emmers (denk om de gaatjes). Die moeten in de winter toch naar binnen dus je bespaart het opgraven.  
Augustus    
September Bollen bestellen  
Oktober Planten verplaatsen  
November Bollen planten  
December

Tussen kerst en nieuwjaar: Het is nu de tijd om sommige bomen en heesters te snoeien die anders heftig kunnen gaan bloeden. Ze zijn nu in rust.
Het gaat om berk, walnoot, esdoorn en druif.

Je kan nog bollen planten. Let eens op de plantdiepte: veel bollen worden te ondiep geplant. Narcissen kan je beter 15 cm diep planten.