Verwarming

Terug

algemeen:

Onze woningen worden verwarmd door de stadsverwarming. Zomers komt het water met minimaal 70º en in de winter met minimaal 90ºC ons huis binnen.
Per 2005 is de gemeente Purmerend de verantwoordelijke voor de stadsverwarming.

Bij stadsverwarmings calamiteiten buiten je huis bel dan: 0800-0200086!!

Belangrijk: helemaal onderin de kast waar de stadsverwarming zit bevinden zich twee hoofdkranen met rode handels: de in- en de uitlaatkraan. Bij calamiteiten in je woning die met de verwarming te maken hebben draai je die kranen allebei dicht. Het zijn kogelkranen dus 90 graden draaien van de handel is DICHT. De rechter kraan is open, de linker is dicht.

Afwijkend van in het boek "INSPIRATIE" gesteld wordt: het water dat door ons woning verwarmings systeem wordt gepomt komt rechtstreeks uit de stadsverwarming. Er zit dus geen warmtewisselaar tussen. Alleen het warme tapwater komt via een warmte wisselaar. Een lek in je verwarming kan dus vele duizenden liters water in je huis betekenen!


De kranen van de stadsverwarming.

Wandverwarming

Het water dat door de slangen van je wand- of vloerverwarming circuleert is veel minder warm. Wandverwarming is lage temperatuur verwarming en werkt goed bij temperaturen van 25 tot ca 40º, de kunststof slangen kunnen ook niet tegen de temperaturen van het stadsverwarmings water. De temperatuur van het water in je wandverwarming wordt geregeld door twee thermostaten: een in je woonkamer en een op de rode meng/verdeelunit. De kamerthermostaat stuurt een electrische kraan in de SV unit open als de woningtemperatuur laag is. Er komt dan heet SV water de rode verdeelunit binnen. Daar pompt een flinke circulatiepomp (zie ook beneden) het water door de slangen. De hoeveelheid heet water die bijgemengd wordt, wordt geregeld door de thermostaatkraan die op de verdeelunit zit en de ingestelde temperatuur van die kraan bepaalt wanneer het genoeg is.
Calamiteiten: als er onverhoopt een lek in een van de slangen ontstaat (de meeste lekken komen door boren) draai dan snel de twee hoofdkranen dicht. Als het koud is hoef je niet helemaal zonder verwarming te zitten: zoek uit welke slang er lek is. De kraan die daarbij hoort draai je dicht. Daarna neem je een flinke schroevendraaier en een zaklamp en draait met de schroevendraaier de schroefkraan (verchroomd) die achter de gewone kraan zit, dicht. Daarna kan de installatie gewoonverder werken.
Garantie: ondanks dat de blauwe slangen door de leverancier WTH levenslang gegarandeerd worden, is de aannemer in de practijk niet bereid hier iets mee te doen. Ook de installateur: Schouten wil geld zien als je een lek in de slang hebt. Het advies op dit moment is: bel rechtstreeks WTH als je tenminste zeker weet dat jezelf niets te verwijten valt.

Tip: de pomp heeft drie standen. In de lage stand gebruikt hij veel minder stroom dan in de hoge. In voor en najaar is de lage stand vaak voldoende en in de winter de middelste. Dat is per woning verschillend. Bovendien slijt een pomp en kan na verloop van tijd een hogere stand nodig zijn.

Anecdote: een van de bewoners draait na enkele jaren een schroef?????
uit!!!!!!!!!!!!!!!!!!
de muur.

Wat gebeurt er?
Het water spuit eruit!

Lesje: kijk uit als je een schroef in de muur draait.
Als je iets wilt ophangen, zet eerst de thermostaat hoog,
spuit de muur nat met een plantenspuit en na een uur zie je precies waar de warmte slangen zitten.

Dat zit!

Wil je meer weten hoe de SV eenheid werkt klik dan hier.

Radiatoren-
verwarming

Dat is een eenvoudiger verhaal: het hete water uit de SV stroomt gewoon door de radiator en weer terug naar de SV. Er zitten twee afsluitkranen ongeveer op heuphoogte (ook rood).
Calamiteiten: de kans dat er iets misgaat met de radiatorenverwarming is ook niet uitgesloten: ook deze kranen kan je in zo'n geval dichtdraaien.
Tapwater Tapwater is gewoon kraanwater dat in de blauwe warmtewisselaar van de SV unit is opgewarmd. Het komt dus niet uit de SV! De temperatuur wordt ook hier op niveau gehouden door een thermostaatkraan. Die kan kapot gaan en het gevolg is dat je geen warm water hebt. Als de temperatuur van je tapwater heel langzaam zakt kan de thermostaatknop iets bijgesteld worden(de kraan is dan een beetje kapot). Je kan het vervangen dan een tijdje rekken. Denk erom dat tapwater dat niet heet genoeg is potentieel een legionella risico oplevert. Een ander probleem is als in de keuken het water wel heet is maar b.v. in de badkamer niet: er kan dan een defect aan je thermostatische badkraan zijn.
Kamerthermostaat De ITHO (Danfoss) thermostaten werken op penlight batterijen. Er komt een waarschuwing in het display als de batterij leeg raakt. De thermostaten hebben een softwarematige fabrieksfout: in het schaarse geval dat die optreedt kan je de thermostaat terugsturen naar de fabriek. Tegenwoordig bieden ze je dan een andere thermostaat aan tegen kostprijs.
CT 100 kamerthermostaat: het komt voor dat een bijna nooit gebruikte telefoonfunktie om onverklaarbare rede geactiveerd wordt. Er staat dan een telefoon tekentje in het display. Dat is er met geen mogelijkheid uit te krijgen. Navraag met de leverancier levert op dat er op het printje een baan moet worden doorgekrast met een scherp voorwerp. Hieronder aangegeven met een rood streepje. Details Jan de Groot.
Onderhoudsbedrijven Een onderhoudscontract geeft geen garantie maar in het geval dat je in de kou zit word je vaak sneller geholpen: je zit dus korter in de kou.
Gasservice Waterland, Lasbo en Soederhuizen zijn bedrijven waar je een contract kan nemen voor je verwarmingsinstallatie onderhoud.
Onderdelen-
leveranciers
Warmteservice en Soederhuizen hebben veel onderdelen in voorraad. Ook Sanders (Westerstraat) heeft veel onderdelen.
Tenslotte: Voor onvoorziene omstandigheden heb ik een nieuwe circulatiepomp in voorraad. Blijf niet in de kou zitten.
Terug naar woningonderhoud Terug naar start