Sedumdaken (grasdaken, groendaken etc) Zelf aanleggen van groendaken.      Terug

Sedum is een alpine plantensoort die erg goed tegen droogte kan. Daarom worden vegetatiedaken hoofdzakelijk met sedums en mesembryanthemums (huislook) beplant.

Op "De Goedemeent" is het merendeel van de huizen voorzien van een groot of klein stukje "groendak". De ervaringen zijn zeer positief. De meeste daken zijn door de firma ECOGRAS aangelegd maar er zijn ook enkele daken die de bewoners zelf hebben aangelegd. Zie verderop.

Waarom een sedumdak? De meeste mensen die het zien reageren van: "leuk" en lopen met een goed gevoel verder. Ze weten niet dat een sedumdak meer voordelen heeft dan dat "het er weer eens anders uitziet". Voordelen heb je met name zomers: de plantjes plus de korrelige onderlaag isoleren uitstekend tegen de hitte. Daarnaast is het dak goed geluiddempend. Als er een flinke regenbui valt neemt het sedumdak dat op en pas na geruime tijd begint er water uit de regenpijp te lopen. Waterschappen zouden willen dat ieder dak een sedumdak is. De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat je "gods water niet simpelweg over gods akker kan laten lopen". In Vlaanderen krijg je zelfs € 25 subsidie per m2 vegetatiedak!!

Zelfdoen: je kan een sedumdak uitproberen b.v. op een schuurtje met een hellend dak. Als dakbedekking neem je EPDM rubberfolie dat voor vijvers gebruikt wordt. Soms heet het dan b.v. rubberflex. EPDM is heel duurzaam (kan goed tegen UV licht) en wortels groeien er niet doorheen. Er komt een laag van 5 à 10 cm gebroken gebakken kleikorrels op. De sedumplanten kan je zelf tamelijk makkelijk stekken maar er zijn ook voorgekweekte plantjes te koop. Vooral in het najaar houden veel tuincentra uitverkoop van de vaste planten. Probeer vooral ook andere alpiene planten. Door de snelgroeiende sedums regelmatig terug te snoeien blijft het aantal soorten op peil. Het beste is een klein strookje niemandsland tussen de soorten.

In onze wijk zijn diverse groendaken zelf aangebracht. Voor het afwerken langs kanten en bij de uitloop wordt zwarte siliconenkit gebruikt die ook bij de EPDM leverancier te verkrijgen is. Verlijming geschiedt met een contactlijm (soort bisonkit) maar is door de ballast van het dakgranulaat alleen nodig langs de randen. Voor het netjes afwerken van de randen volg je de normale dakdekkers principes: een kraallat of eventueel alu daktrim. De uitloop kan via een aangevulcaniseerde ronde kunststof pijp (EPDM leverancier) of via een zelf te vervaardigen spuwer zoals hiernaast.


Zelfgemaakt afdakje met spuwer net na inplanten.

Zelfgemaakt dakje met losse plantjes ingeplant na twee jaar groeien! Gebruikt zijn: stekjes van diverse sedums, miniatuur phloxjes, blauwgras, huislook.


Net na het inplanten is het nog wat kaal.



Zelfgebouwd houtschuurtje

Terug