Het huis (historie)                                                                                                          Terug

1964
Toen wij net verkering hadden droomde ik er al van zelf een huis te bouwen. Het rijtjeshuis dat wij 35 jaar geleden konden kopen gaf echter genoeg mogelijkheden om zelf aan te pakken zoals een vaste trap naar de zolder, een dakkapel, isolatie van het huis en natuurlijk de aankleding.

1994
Wij kwamen in de gelegenheid mee te doen met het Ecologisch Woonproject Purmerend en er kwam een lang gekoesterde wens binnen handbereik. Met de familie Jongbloed-Filipsen samen besloten wij een houten twee-onder-een-kap huis te bouwen en wij kozen Jaap van der Laan uit als architect. Ik had hem leren kennen op de bouwRAI waar hij een prijs had gewonnen voor een ecologisch houten huis. Het ontwerp van ons huis is als basis een boerderij: met voorhuis en stal. Wij kozen voor de stal, Bart en Lida voor het woonhuis. Wij hebben het huis samen ontworpen: de schuine elementen zijn van Jaap en de rest is van onszelf.

 

Dit is het huis waar Jaap van der Laan in 1994 een prijs voor kreeg op de bouwRAI.
Wij waren erg geïnteresseerd in een houten huis en zijn op locatie gaan kijken in Roozendaal. Let op de grote dakoversteek en de verticale gevelbetimmering: die hebben we overgenomen.

Met onze buren samen besloten wij dus een geheel houten huis te bouwen: daar kan je als bewoner veel meer zelf aan doen. Gelukkig waren wij vrij snel door het ontwerpstadium heen en ook de welstandscommissie gaf niet veel problemen.

In de twee jaar die de voorbereiding vergde hamsterde ik allerlei gratis bouwmateriaal: timmerhout uit de containers van een decorbouwbedrijf, stapels steenwol dat voor 90% aan een brand ontsnapt was, emmers schroeven, meters demonstratieparket. Gipsplaten, deuren etc. Opslag geschiedde in een ongebruikte box en op het dak van de garage. Zo werd ecologies ook nog economies!

Toen de bouwvakkers 4 weken na hun kerstverlof en vorstverlet terugkwamen konden ze hun ogen niet geloven wat er in die tijd gebeurt was. Geisoleerd, voorzien van scheidingswanden, WC aangelegd, trap er in etc.


Mieke schildert hier de larix gevelplanken die we in het huis zelf gedroogd en geschaafd hadden.

Onze zoon Arnoud beklede de hele buitenzijde in zijn eentje: echt bikkelen in de kou.
De trap had ik van tevoren gemaakt in de hobbyclub. Met Menno, Frank, Jan en Bart samen kwam het gewichtige geval op zijn plaats.
Hier is Menno de vloerverwarmingsslang aan het leggen voor de toekomstige badkamer.
Met Frank wordt de vloer van de werkplaats aangepakt. Wat was er toen een ruimte!
Garagedeuren gemaakt van 2 multiplex platen uit de container en robinia planken van Bouwvaria plus vier zelfgelaste scharnieren.
Het leggen van de robiniahouten vloer op de loggia: ik had heel vaak hulp en dat hield de moed er in!
Nadat Ronald Voppel (Klussenkunsten) met mij als handlanger de kachel had opgebouwd, kwam Thomas, de zoon van Renz Pijnenburg, omdat hij graag wat ervaring wilde opdoen met leem vormgeving, mij een paar dagen helpen.
De discussies hoe we de aansluiting met de balkenwaaier aan zouden laten sluiten aan de kachel waren niet van de lucht.
Je kan de warmteleidingen hier nog zien die om de kachel zijn aangebracht t.b.v. de badkamerverwarming.
terug