Feest en koken. terug naar hobby's terug naar start

De afgelopen jaren hebben we al heel wat feesten gevierd waar we met plezier op terug kijken. Na ons huwelijksfeest stond bij mij een ding vast: een feest maak je zelf!

Hoe organiseer je een feest? Op dit moment tik je op je computer in Google: "feest zelf organiseren", en je krijgt de goede raadgevingen om je oren. Daar kan je al veel van leren.
Bezig zijn op een feest. Aan de ene kant heb je een dance party en daar tegenover staat het feestje waar iedereen zich loopt of zit te vervelen. Daar tussenin is er nog een heel (feest) terrein. Kernpunt is: houdt de mensen bezig of zorg dat ze zichzelf bezig houden.
Specialiteiten en hoogtepunten.
Enkele culinaire activiteiten op onze feesten zijn erg goed in de smaak gevallen:

Big PAELLA.
Van de Spaanse link in onze familie
leerden wij buitengewoon lekkere
paella's klaar te maken op een speciaal gemaakte houtskoolbrander.
Een mini kookshow die c.a. anderhalf uur duurt en die minimaal voor 25 personen een heerlijk maal oplevert.

 

Lamsbout of scharrelkippen

Geërfd uit mijn scoutingtijd: geroosterd vlees.
Iets anders dan barbequen: een groot spit met groot vlees.
Hele scharrelkippen of biologische lamsbouten 10 tot 12 kg totaal, lekker gekruid en hygiënisch bereid en zonder zwarte randjes (als het meezit)
Net als bij de Paella: anderhalf uur actie en bovendien: het ruikt heerlijk tijdens het roosteren!
Beide apparaten staan klaar om gebruikt te worden maar wel buiten!

Paella recept 4 personen: hoeveelheden varieren naar smaak!
Kip 0,5 kg: niet te grote stukjes
Ontbijtspek, bacon of ham 100gr, kleingesneden
Chorizo 100gr
Olijfolie
Ui, klein gesneden
Knoflook zes tenen, klein gesneden (niet door de knijper!)
Rode paprika een a twee stuks klein gesneden
Tomaten 250 gr klein gesneden en liefst ontveld
Saffraan (zakje)
Peper
Zeezout
(Prei)klein
Halve rode peper (heel klein gesneden zonder de pitjes)
Bouillon vers of potje ca een halve liter
Mosselen vers of gekookt 250 gr
Inktvis ringen 100 gr
Koolvis, schelvis of andere witte vis 200gr
Grote garnalen: gamba's, king prawns of wat je leuk of lekker vindt.
Witte wijn (kopje)
Diepvries dopertjes (pakje)
Limoen of kleine citroen
Verse rozemarijn!
Rijst: hele korrel b.v. basmati bomba of arborio, geen papkokende rijst!

Naar believen kan je er snijboontjes, spercieboontjes, peultjes en allerlei vis en schaaldieren aan toevoegen. Ook slakken, vakensvlees of konijn wordt vaak gebruikt. Iedere streek in Spanje heeft andere gewoontes en zelfs ter plaatse is men het nauwelijks eens over hoe een paella gemaakt wordt. Een ding staat vast: het gaat om een rijstgerecht dus houdt dat in de gaten.

In grote koekenpan of een echte paellera (paellera met sop en schuurdoekje heel goed schoonmaken en zorgvuldig afspoelen).

Doe de saffraan bij de bouillon

Verhit een kopje olie in de pan
Bak de kip lichtbruin en schep het vlees uit de pan.
Bak de garnalen en de inktvis en schep ze er uit.
Bak spek, ham, chorizo etc en voeg de ui toe. Voeg prei toe en op een lager pitje de knoflook (mag niet te heet anders wordt de knoflook bitter) Blus af met de wijn
Voeg de paprika toe en bak deze zachtjes een minuut of vijf voeg rozemarijn en limoen toe.
Maak de bouillon heet in een aparte pan
Voeg de tomaat toe op een flink vuur en al roerend indikken tot bijna al het water er uit is. Voeg zout en peper toe en de rijst. Bak de rijst even mee.
Voeg de hete bouillon toe en vul heet water toe tot alle rijst onder staat.
Voeg vis en kip toe. Roer steeds liefst met een houten spaan over de bodem.
Voeg dopertjes, inktvis en garnalen toe en verdeel die over de paella.
Ondertussen het vuur zo temperen dat alles heel zachtjes pruttelt en stoppen met roeren. Let op dat de paella niet droog kook of dat de rijst te zacht wordt.
Afdekken met aluminium folie aan het eind is ook erg handig.

Paella? Begin er niet aan

uit: de Volkskrant

Een trouwe lezeres verzoekt om recepten voor paella. Nou die zijn er genoeg, dat is het probleem niet. Het lastige is alleen dat vrijwel elk recept hinderlijk precieze aanwijzingen verstrekt, waardoor je haast niet aan de bereiding durft te beginnen. Vaak zijn zo ook nog tegenstrijdig. Er moet beslist geen rozemarijn in, zegt de een, en kip of konijn, maar zeker geen garnalen. Integendeel, beweert een ander, nooit rozemarijn en zeker geen kip maar slakken die rozemarijn hebben gegeten. Of garnalen die juist geen rozemarijn hebben gegeten. Maar nooit kreeft, stel je voor. Of toch, mits die kreeft zijn hele leven rozemarijnslakken heeft gegeten. De ware kenner doet er bonen in roept het ene kookboek. Zodra er maar een boon in zit mag je het geen paella meer noemen schampert de ander. De rijst moet beetgaar of juist zacht, er moet een kort aan de onderkant bakken die soms soccarat dan weer soccarada of quemada heet, en zonder welke een Spanjaard niet aan zijn gerief komt. Er moet saffraan doorheen, in overvloed dan wel met mate, veel of weinig bouillon,met of zonder sherry en ....... een echte paella moet op een open vuur van sinaasappelhout worden bereid, ander kun je hem net zo goed meteen door de plee spoelen, met slakken, garnalen, bonen en al. Nou, ik begin er al niet aan. Paella eet je in een Spaans restaurant, liefst in zo'n gezellige toeristenfuik waar ze een zak paellamix en een handvol dode gamba's door een pan vette rijst roeren, lekker met een pak sangria van een liter erbij. Als U in een restaurant de paella binnen een uur geserveerd krijgt kan het nooit een echte paella zijn waarschuwt een deskundige paella website zuur. Ja zeg, moet je meer dan een uuur op je warme eten gaan zitten wachten? Zo lekker is die paella nou ook weer niet.Een soort warme, zoute brinta eigenlijk. Geen wonder dat de meeste Spanjaarden liever tapas eten.