Meer over dakpannen

Terug naar start Terug naar woningonderhoud

De dakpannen die op onze huizen liggen zijn van het type Hugenot Fenal H10S.
De huidige leverancier van deze dakpannen is de firma Duits in Wekerom op de veluwe.

Volgens het bouwbesluit en het bestek moeten de pannen verankerd zijn. Dat is wat betreft de pannen meestal gedaan met roestvrij stalen klemmen/veren. Helaas is bij het verankeren van de nokvorsten en noordbomen (op de schuine nokken) door het bouwteam volstaan met het vastzetten met mortel. In de praktijk is daar vaak gewerkt met te droge pannen of nokvorsten zodat de hechting van de mortel aan de pannen en vorsten slecht is. Eigenlijk had hier ook een beugel of schroefbevestiging toegepast moeten worden.

Wat te doen als er een nokvorst afgewaaid is?
-Als de mortel nog goed vast zit op de dakpannen, is de makkelijkste manier de nieuwe nokvorst met een beetje PUR lijm vast te lijmen. Vooral niet teveel lijm gebruiken want het schuimt nog een beetje op en het is een lelijk gezicht als de gele PUR baarden eruit steken. Niet met je vingers aan de PUR!
-In het geval dat ook de mortel verdwenen is kan je kiezen om de vorsten op de orginele manier vast te zetten: met kalkmortel (Hornbach) een klein beetje cement toevoegen. De andere manier is met speciale dakpannenpasta (ook een PUR product) dat wordt als stroken verkocht Gamma die je tussen pannen en nokvorst legt bij het monteren. Kleeft erg goed. Handschoenen gebruiken (bijgevoegd)
In de nokvorsten en noordbomen zit een putje dat je kan doorboren om de pan vast te schroeven. Dat lukt alleen als je een hele rij gaat vastzetten want het schroefgat ligt net onder de volgende vorst. Het moeten flink lange schroeven zijn.

De ecoservice heeft ook een klimgordel en touw in de uitleen.

.

     
De huidige leverancier van de Hugenot dakpannen is de firma Duits in Wekerom